Dárek pro Jiřího Pavlicu

Je velké štěstí, že naše kultura má i dnes majáky, které vysílají do éteru světlo, radost, naději, víru, lásku. Majáky, jenž jsou útočištěm pro cit a moudrost v moři balastu.  Pro mne je takovým majákem Jiří Pavlica a Hradišťan. Každý jejich koncert vyvolává v člověku cosi povznášejícího, tichého, cosi vnitřně krásného.

Už na počátku léta ve mě sílila touha, alespoň částečně oplatit radost, kterou Jiří Pavlica rozdává. Dostala jsem nápad. Poskládat do knihy zpovědi, vzpomínky, příběhy, přání lidí ze společenského, uměleckého a duchovního světa, kteří s Jiřím spolupracovali, spolupracují, kteří ho mají rádi a na kterých i jemu záleží.

Touha ze tmy vytryskla na světlo a pramínek postupně měnil se v potok a řeku. Celkem čtyřicet osobností se přidalo spolu se mnou do tajného společenství. Všichni bez rozdílu věku se najednou stali malými dětmi a se šibalským mrknutím oka přísahali, že Jiřímu nic neprozradí. Stali se nadšenými spiklenci v touze Jiřího překvapit originálním dárkem k narozeninám.

Nevěřila bych na začátku, že práce na této knize mi přinese tolik emocí, šťastných i smutných. Smutných proto, že vzpomínka Bohumila Kulínského byla posledním rozhovorem, který před náhlým úmrtím natočil. Nahlédla jsem do mnohých životních příběhů a čas náhle přestal existovat. Prostor měnil se v euforickou vlnu radosti, která nabírala na dynamičnosti.

Jiří Pavlica slaví narozeniny 1. prosince. Čtyřměsíční dílo tedy směřovalo k tomuto datu anebo dnům blízkým. V sobotu 15. prosince Hradišťan koncertoval v Břevnovském klášteře v Praze. Bylo rozhodnuto. Dárek mu předám na konci koncertu právě tam.  Najednou mi bylo trochu líto, že se rozloučím s dílem, které tak silně rezonovalo s mým srdcem. Ale věděla jsem, proč vzniklo a jaké je jeho poslání.

Podívejte se na video, které jsem natočila krátce před odchodem do Břevnovského kláštera a kde uvádím celý výčet osobností. A pokud chcete vidět, jak se událo samotné předání knihy v Břevnovském klášteře v sobotu 15. prosince, a zda byl Jiří Pavlica skutečně překvapený, podívejte se i na video následující.

 

Přečtěte si také rozhovor s Jiřím Pavlicou: Svou vnitřní sílu vkládám do vesmíru všem.